12345678910

ХРАНЕНЕ НА ДОГА

Първо и постоянно правило - кучето трябва да яде от купичка на подставка, височината на която се увеличава заедно с ръста му на нивото на лопатката. В този случай то заема правилен постав на крайници и тяло. Поинтересувайте се от развъдчика с какво е хранено кученцето и спазвайте този тип хранене. Рязката смяна на храната води до гастро-интестинални разстройства. Пет-шест седмичен дог се храни четири пъти дневно. Към четири и половина месеца преминавате на трикратно хранене, което се запазва до 10 месечна възраст. След тази възраст се запазва двукратното хранене. Догът не трябва да се храни веднъж на ден и в прекомерни количества. Наличието на прясна вода е задължително. Добре е да използвате суха гранулирана храна, предназначена за съответната възраст, като към нужното количество за хранене може да добавите 10-20 % апетито-възбуждащи хранителни добавки - това може да бъде смляно пилешко или телешко месо. Ако смятате, че храните кученцето правилно, а то въпреки всички грижи, полагани от вас, не се развива според очакванията ви, е необходима незабавна консултация с ветеринарен лекар. Причината може да бъде съвсем проста - глисти. Обикновено преди отиването на кученцето в нов дом, то трябва да е обезпаразитено - това е задължение на равъдчика. Храненето трябва да става по строго разписание. Догът се храни и пие вода час след разходката. Не се извежда и не прави резки движения поне два часа след хранене /превенция на подуване и превъртане на стомаха/.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Догът е куче, което расте много интензивно, така че формирането на костната система изпреварва това на мускулите и сухожилията. Ето защо претоварването на малкия дог може да се окаже пагубно върху неговото правилно развитие. До 8-10 месечна възраст той не трябва да бъде подлаган на никакво сериозно физическо натоварване - може просто да се разхожда и да играе с други кучеа, а ако забележите, че вече се е уморил, просто трябва да се приберете вкъщи. Изкривени крайници, извъртени лакти, слаби и меки лапи, размет, събрани скакателни стави - не винаги са вследствие на недоимъчно заболяване, например рахит. Необходима е златната среда - нито много натоварване, нито много обездвижване. Плуването, тичане след велосипед, това е което прави дога красавец, се практикува в по-късна възраст - след завършване на физическото развитие.

ГРИЖИ и ОБСЛУЖВАНЕ

Немският дог, независимо от своите едри размери, е удобен за отглеждане в апартамент или къща, грижите за космената покривка са абсолютно минимални и прости, това е куче с къс косъм.
Защо грижите за косъма са минимални? Защото при правилно отглеждане и хранене той линее два пъти в годината - пролет и есен. Много късият, твърд, гладък и плътно прилягащ косъм изисква много лесно обслужване - достатъчно е едно обтриване с влажна кърпа, напоена с разтвор ( към 1 л вода се прибавят 2 супени лъжици оцет).
Ако догът линее постоянно, то това е категоричен признак, че е неправилно хранен и отглеждан и са належащи мерки.
Нужни са пстоянни грижи за очите, ушите и зъбите. Очите могат да бъдат промивани с разтвор на Натриев хлорид, който върши идеална профилактика. Ушите се почистват един път в седмицата. За зъбите разбира се паста и четка, както и т.н. дента фън ленти, които вършат работа, като на определено време може да се приложи и почистване с ултразвук, както е при хората.
Много внимателно трябва да се следи в какво състояние са ноктите - при редовни разходки по твърд терен те се изпилват. Когато догът ходи по мека почва и трева, изтриването е минимално и ноктите трябва да се подрежат с нокторезачка. На тази процедура догът трябва да бъде приучен още от малък. Дългите нокти създават дисконфорт и му пречат да поставя правилно лапите - те стават меки и с разперени пръсти - дефект, който трудно се поправя.

Запомнете: Догът се храни и пие вода час след разходката. Не се извежда и не прави резки движения поне два часа след хранене.

Материалът е подготвен от д-р Емил Георгиев, основател на клуба и негов дългогодишен председател.